Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Ζαχαρη και υποκαταστατα

Ζαχαρη και υποκαταστατα 6 Χρόνια 11 Μήνες ago #3434

 • petpan
 • Το Άβαταρ του/της petpan
 • Offline
 • Χρήστης
 • Δημοσιεύσεις: 18
● ΖΑΧΑΡΙΝΗ:
300 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 στη διάρκεια πειραμάτων για νέα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως υποκατάστατο ζάχαρης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνων.
● ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:
180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1965, επίσης τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για φάρμακα κατά του έλκους. Από το 1996 χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, αν και σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με πολλές ασθένειες.
● ΚΑΛΙΟΥΧΟΣ ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ:
200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1967 και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή τσίχλας και τροφίμων.
● ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ:
600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μοναδικό υποκατάστατο που προέρχεται απευθείας από αυτήν. Η χρήση της εγκρίθηκε το 1983 και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
● D-ΤΑΓΚΑΤΟΖΗ: Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τσίχλες και χυμούς φρούτων.

Τελικα ποιο ειναι το πιο καλο για μας που θεμε και το γλυκακι μας?
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Re: Ζαχαρη και υποκαταστατα 6 Χρόνια 11 Μήνες ago #3435

 • petpan
 • Το Άβαταρ του/της petpan
 • Offline
 • Χρήστης
 • Δημοσιεύσεις: 18
Tεχνητές γλυκαντικές ουσίες(Ζαχαρίνη,Ασπαρτάμη,Accesulfame,κ.α.)
O τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χημικές ουσίες που αναπτύχθηκαν σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.Μιμούνται τη γλυκειά γεύση αυτής χωρίς να περιέχουν τον ίδιο βαθμό θερμίδων.Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την τάση κατανάλωσης από την κοινωνία των προιόντων "light",έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση αυτών των χημικών χωρίς αντίστοιχη ενημέρωση των ανθρώπων για τους πολύ υψηλούς κινδύνους για την υγεία τους.
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να προέρχονται από συνθετικές ή φυσικές πηγές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,τέσσερις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκκριμένες για χρήση,η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η acesulfame-K.
Η ζαχαρίνη ήταν η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 από τους Remsen και Fahlberg μετά από ένα ατύχημα πειραματισμού με παράγωγα τολουενίου. Αργότερα το 1950 αναπτύχθηκε μια μέθοδος παρασκευής της ζαχαρίνης από φθαλικούς ανυδρίτες, και για την παρασκευή της αυτή η μέθοδος ακολουθείται μέχρι σήμερα.
Είναι 300-500 φορές περισσότερο γλυκειά από την ζάχαρη(σουκρόζη) και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να προσδώσει γλυκειά γεύση σε προιόντα στοματικής υγιεινής,όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.
Το νομικό καθεστώς για χρήση της ζαχαρίνης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Χρησιμοποιούνταν διεθνώς για πολλά χρόνια, μέχρι που οι μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αυτή η πιθανότητα οδήγησε την απαγορευσή της στον Καναδά το1977. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυκλοφορεί ελεύθερα,όμως είναι υποχρεωτική η αναγραφή στην ετικέττα: " ...η χρήση αυτού του προιόντος μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας...περιέχει ζαχαρίνη που εχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα".
Σε μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το αντίστοιχο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο φάνηκε ότι η κατανάλωση ζαχαρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Προκαλεί επίσης δερματολογικές αντιδράσεις,όπως έκζεμα,φωτοευαισθησία. Άλλες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν,ναυτία,διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, διούρηση, και νευροπάθεια.Η κατανάλωση παιδικού γάλακτος με ζαχαρίνη μπορεί να προκαλέσει υπερτονία, οπισθότονο και στραβισμό.
Λόγω των παραπάνω παρενεργειών,η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης της ζαχαρίνης από παιδιά και εγκύους.
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε επίσης τυχαία από τον J. Schlatter to 1965. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη και προέρχεται από την ένωση δυο αμινοξέων, του ασπαρτικού οξέος και της φαιλυλαλανίνης.
Είναι 200 φορές πιο γλυκειά από την ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε προιόντα ights,όπως αναψυκτικά,τσίχλες,παγωτά,διάφορα επιδόρπια,σαν γλυκαντικό στον καφέ,διάφορα φάρμακα,κ.λ.π. Η συσκευασία αυτών των προιόντων πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικώς ότι περιέχουν πηγή φαινυλαλανίνης η οποία έχει πολύ βλαπτικές συνέπειες σε άτομα που πάσχουν από ομόζυγη φαινυλκετονουρία(κληρονομική πάθηση).
Η ασπαρτάμη προκαλεί παρενέργειες στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού.

- Μάτια:Τύφλωση στο ένα ή και τα δυο μάτια,μειωμένη νυχτερινή όραση,πόνο στο ένα ή και στα δυο μάτια.
- Αυτιά:Διαταραχές της ακοής,πρόκληση διαφόρων ήχων.
- Νευρολογικές διαταραχές:Επιληπτικά επεισόδια,πονοκέφαλος(τύπου ημικρανίας),σύγχυση,μείωση ή απώλεια μνήμης,υπνηλία,παραισθησία ή μούδιασμα των άκρων,διαταραχές της ομιλίας,σοβαρή υπερδραστηριότητα,άτυπο προσωπικό πόνο.
- Ψυχολογικές/Ψυχιατρικές διαταραχές:Προσβολές πανικού,κατάθλιψη,ευερεθιστότητα,επεισόδεια μανίας και διαταραχές μνήμης,επιθετικότητα,
άγχος,μεταβολές της προσωπικότητας,φοβία.
- Καρδιαγγειακές διαταραχές:Ταχυκαρδία,επιβράδυνση της αναπνοής,υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Γαστρεντερικές διαταραχές:Ναυτία,διάρροια που μερικές φορές συνοδεύεται με αίμα στα κόπρανα,εντερικός πόνος,πόνος στην κατάποση.
- Δερματολογικές διαταραχές:Αλλεργία, αντιδράσεις στα χείλη και στο στόμα,αναπνευστικές αλλεργίες,όπως άσθμα.
- Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές:Απώλεια ελέγχου του σακχαρώδους διαβήτη,διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες,λέπτυνση ή απώλεια των τριχών,απώλεια βάρους,χαμηλά επίπεδα γλυκόζης(υπογλυκαιμία).
- Άλλες διαταραχές:Συχνό αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση,υπερβολική δίψα,κατακράτηση υγρών,πρήψιμο των ποδιών,ηυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.
- Πρόσθετα συμπτώματα από την τοξικότητα της ασπαρτάμης περιλαμβάνουν τα πιο κρίσιμα από όλα,όπως μη-αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου,ανωμαλίες διάπλασης του εμβρύου,πεπτικά έλκη ακόμη και τον θάνατο.
Όλες οι παραπάνω διαταραχές σχετίζονται με την μεταβολή της σχέσεως των αμινοξέων στο αίμα από την ασπαρτάμη. Αυτή μπλοκάρει ή μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, τυροσίνης,ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και αδρεναλίνης.
Ωστόσο, είναι τυπικό ότι τα συμπτώματα από την κατανάλωση ασπαρτάμης δεν μπορούν να ανιχνευθούν με εργαστηριακές ή απεικονιστικές μεθόδους(π.χ. ακτινογραφία).
H σουκραλόζη είναι τροποποιημένη ζάχαρη και παρασκευάζεται από την σουκρόζη(ζάχαρη) με αντικατάσταση τριών ομάδων υδροξυλίου(ΟΗ) αυτής, με τρία άτομα χλωρίου.
Είναι 600 φορές πιο γλυκειά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται τόσο σε έτοιμα προιόντα,τσίχλες,αναψυκτικά,επιδόρπια κ.λ.π.,όσο
και σε εκείνα που παρασκευάζονται στο σπίτι με την επίδραση της θερμοκρασίας,διότι δεν διασπάται.
Παρενέργειες αυτής: Προκαλεί συρρίκνωση του θύμου αδένα(μέχρι 40%) και αυξάνει τον όγκο του ήπατος(συκώτι) και των νεφρών.
H Αcesulfame-K ή Accesulfame Potassium εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, σαν ασφαλής τεχνητή γλυκαντική ουσία τον Ιούλιο του 1988 και είναι παράγωγο του ακετο-οξεικού οξέος.
Από την έναρξη χρήσης και ύστερα εμφανίσθηκαν διάφορες παρενέργειες,οι εξής:
- Διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης προκαλώντας έτσι υπογλυκαιμικά επεισόδια.
- Προκαλεί τη δημιουργία όγκων στους πνεύμονες,στο στήθος των γυναικών και σπάνιους τύπους όγκων σε άλλα όργανα(όπως στον θύμο αδένα), ορισμένες μορφές λευχαιμίας και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ακόμη και σε μικρές δόσεις.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Re: Ζαχαρη και υποκαταστατα 6 Χρόνια 11 Μήνες ago #3436

 • memos
 • Το Άβαταρ του/της memos
 • Offline
 • Χρήστης
 • Δημοσιεύσεις: 53
Μπορεί η εμφάνισή της να προκάλεσε έντονες διαμάχες αλλά, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συμφωνούν οι ειδικοί: η Ασπαρτάμη είναι ένας ασφαλής σύμμαχος για να απολαμβάνουμε τη γλυκύτητα στη γεύση, χωρίς συνέπειες στην υγεία μας!

Αναφέρεται, δικαίως, ως η πλέον συζητημένη, αλλά και δοκιμασμένη, τεχνητή, γλυκαντική ουσία! Κι αυτό επειδή η ασπαρτάμη, μία από τις πιο σημαντικές ίσως ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, δεχόμενη συχνά, πολλές επιθέσεις. Ας δούμε, όμως, το «χρονικό» της ιστορίας της:

Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί στην κατανάλωση, μεσολάβησαν 15 ολόκληρα χρόνια ελέγχων και δοκιμών, ώσπου να πάρει, το 1981, έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον γνωστό FDA) και να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία, αρχικά σε μια σειρά τροφίμων και αργότερα, το 1983, σε ανθρακούχα αναψυκτικά. Την ίδια χρονιά η χρήση της εγκρίθηκε και στην Ευρώπη από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF).

Από τότε, η ασπαρτάμη αντικαθιστά τη ζάχαρη και άλλες θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, χαρίζοντας τη γλυκιά της γεύση, αλλά προσθέτοντας πρακτικά μηδαμινές θερμίδες σε περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και ποτά! Έτσι, σήμερα, η ασπαρτάμη καταναλώνεται σε 100 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πάσχουν από διαβήτη, να περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους γλυκά τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τις αγαπημένες τους «λιχουδιές», χωρίς να προσλαμβάνουν ζάχαρη.

Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει πιστοποιηθεί από τουλάχιστον 200 διαφορετικές έρευνες και δεν είναι τυχαίο ότι, πολύ πρόσφατα, 8 κορυφαίοι ειδικοί στην τοξικολογία, επιβεβαίωσαν, μετά από ανασκόπηση τουλάχιστον 500 σχετικών δημοσιεύσεων, ότι, «σύμφωνα με σύγχρονες αποδείξεις, η κατανάλωση της ασπαρτάμης ως μη θρεπτικής γλυκαντικής ουσίας, στα σημερινά αποδεκτά επίπεδα, είναι απολύτως ασφαλής». Τα συμπεράσματά τους παρουσιάστηκαν, το Σεπτέμβριο του 2007, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Critical Reviews in Toxicology».

Κι επειδή, σήμερα, το πιο ισχυρό εφόδιο των καταναλωτών –οι οποίοι βομβαρδιζόμαστε από ένα καταιγισμό συχνά αντικρουόμενων πληροφοριών- είναι η γνώση, που προέρχεται μέσα από τη σοβαρή ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η αξιολόγηση των τροφίμων που καταναλώνουμε, μέσα από διαβεβαιώσεις κορυφαίων επιστημόνων και έγκυρων, επίσημων φορέων, όπως ο FDA ή η EFSA. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε, όχι από τα ίδια τα τρόφιμα, αλλά από τις συνέπειες της… παραπληροφόρησης!
http://www.myself.gr/Article/Advertoria ... -3792.html

Συγκεκριμένα, η ζαχαρίνη, που αρχικά συνδέθηκε με την καρκινογένεση μετά από μελέτες σε αρουραίους πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, τώρα έχει πλέον αποβληθεί από την λίστα του FDA με τα καρκινογόνα χημικά, αρά είναι απόλυτα ασφαλείς

http://www.nline.gr/?p=686
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Re: Ζαχαρη και υποκαταστατα 6 Χρόνια 10 Μήνες ago #3783

 • Marina
 • Το Άβαταρ του/της Marina
 • Offline
 • Administrator
 • Δημοσιεύσεις: 672
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 16
Μου αρέσουν οι ενημερωμένοι και ψαγμένοι καταναλωτές! Έτσι σας θέλω. :D

Λοιπόν εγώ κρατάω την παρενέργεια επιληπτικά επεισόδια που είδα στην ασπαρτάμη. Μου μοιάζει με αυτό που αναγράφεται στην ασπιρίνη. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο!

Κοινώς σε ότι κάνουμε υπερκατανάλωση, μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία μας. Φίλος γιατρός μου έχει πει πως για να σε πειράξει η ασπαρτάμη πρέπει να πίνεις 8 λίτρα κόκα κόλα κάθε μέρα για μια ζωή. Ε, δεν νομίζω να το κάνει κανείς αυτό!

Επειδή δεν είδα να αναφέρεται κάπου, η κυκλαμάτη -αυτή που έχει το natreen ως βάση- έχει επίσης ενοχοποιηθεί. Τελικά μόνο την ζάχαρη δεν είδα να ενοχοποιεί κανείς. Τι περίεργο! ;)
Να σε προσέχεις, Marina
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Re: Ζαχαρη και υποκαταστατα 6 Χρόνια 10 Μήνες ago #3786

 • katerina27
 • Το Άβαταρ του/της katerina27
 • Offline
 • Χρήστης
 • Δημοσιεύσεις: 700
 • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
υποτιθεται βλεπετε πως η ζαχαρη ειναι φυσικο κ φυτικο προιον!!! ενω τα αλλα ειναι τεχνητα σκευασματα!! γιαυτο της δινουν τοοοοοσηηη αθωοτητα!!! αληθεια να μας πει καποιος τα κατα της για να αρχισουμε να μετραμε>>...... περιμεντε να φερω το μπλοκακι μου!!!! :D
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.359 δευτερόλεπτα

Syndication