Hello eleni and lowcarb fans!
Πολύ σωστή η επισήμανση σου. Αν και ούτε εγώ είμαι χημικός το είχα ψάξει παλιότερα το θέμα γιατί έπαιρνα κάποιες μπάρες με χαμηλούς υδατάνθρακες αλλά είχαν διαφορετική γεύση όπως είπα παραπάνω. Τα
sugar alcohols, που είναι είδος υδατανθράκων, αν δεν απατώμαι μεταφράζονται ως κρυσταλλικές αλκοόλες επειδή διατηρούν κάποιες ιδιότητες από τη ζάχαρη και κάποιες από τις αλκοόλες. Από όσο γνωρίζω χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά υποκατάστατα επειδή ακριβώς έχουν πολύ λιγότερες επιπτώσεις στη γλυκόζη του αίματος και δεν απορροφούνται το ίδιο με τους κανονικούς υδατάνθρακες από το σώμα. Για αυτό και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα για διαβητικούς και
άτομα με διατροφικό πλάνο χαμηλό σε υδατάνθρακες. Ειλικρινά δε γνωρίζω αν ήταν θέμα marketing, νέες επιστημονικές έρευνες ή κάτι άλλο που άλλαξε τη γνώμη του Atkins πάνω στο θέμα. Προσωπικά χρησιμοποιώ προϊόντα με κρυσταλλικές αλκοόλες εδώ και χρόνια, όχι επειδή είμαι διαβητικός αλλά για να διατηρώ τους υδατάνθρακες χαμηλά. Πάντως χρησιμοποιώ τα Atkins (προς το παρόν μόνο μπάρες, δε βρήκα κάτι άλλο) κυρίως πριν από τη γυμναστική και το βράδυ όταν βρίσκομαι έξω για να αποφύγω το fast food. Και ναι, συνεχίζω να χάνω βάρος.
Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας μας διαφωτίσει γιατί είναι όντως σημαντικό, όχι μόνο για τα Atkins αλλά γενικότερα για διαβητικά προϊόντα που πιθανώς να χρησιμοποιούν αρκετοί που επισκέπτονται αυτό το forum.