χθες στη δουλεια επιασα κουβεντα με μια κοπελα απο ρωσια. αρχισε να μου λεει για τα ρωσικα σουπερ μαρκετ και τα προϊοντα τους. μου μιλησε λοιπον για το ανθογαλα. δεν ηξερα τι ειναι αλλα η περιεργεια με πηγε στο μαγαζι. μεγαλη χαρα. το ανθογαλα ουδεμια σχεση με το γαλα εχει. ειναι σαν γιαουρτι στραγγιστο φτιαγμενο απο κρεμα γαλακτος. εχει τα λιπαρα και τους υδατανθρακες της κρεμας και τη γευση του γιαουρτιου, απλα ειναι λιγοτερο ξινο. σουπερ! πωλειται σε κεσεδακια με το ονομα "smetana". μου ειπε επισης (αυτο δεν το ειδα) πως το εχει και ο μαρινοπουλος εκει που εχει και τα γιαουρτια σε ενα βαζο που γραφει "ανθογαλα" με κοκκινα γραμματα. τα 500 γρ εχουν 1,30€. απλως αυτο, λεει, δεν ειναι της ιδιας ποιοτητας κι εχει λιγο πιο λιπαρη γευση. πιθανον αυτο το προϊον να ειναι το "milbona quark" που αναφερει ο iason.
επισης, οσο χαζευα στο ρωσικο μαγαζι, επεσα σε μια συσκευασια με κατι σπορους σε σχημα πυραμιδας και χρωμα καφετι στο μεγεθος του ρυζιου. το λενε φαγοπυρο (ο ατκινς αναφερει στο βιβλιο του αλευρι απο φαγοπυρο), μαγειρευεται σαν το ρυζι ή το πληγουρι και εχει μονο 18/100 γρ. υδατανθρακες. δηλαδη μαγειρευοντας 100 γρ., βγαζεις ανετα 3 μεριδες συνοδευτικες για το κρεας, με 6 μονο γρ. υδατ. δεν ξερω για σας, εγω παντως κατενθουσιαστηκα και θα το μαγειρεψω σημερα κιολας.